EL CASTELL
El castell
El castell és l'edifici més antic, important i emblemàtic de Riba-roja de Túria. Està declarat Bé d'Interès Cultural sota la Categoria de Monument. El Castell és una construcció de gran volum, formada per la juxtaposició successiva de diferents cossos procedents de diferents èpoques, el que confereix una gran diversitat i complexitat a l'edifici.

Hui dia, el Castell funciona com un centre cultural on es desenvolupen multitud d'esdeveniments: exposicions, concerts, xerrades, conferències, visites guiades, noces, etc. A més, alberga dos museus arqueològics el Museu Visigot de Pla de Nadal (MUPLA) i el Museu de Ceràmica del Castell (MUCA) i conté l'Espai d'Art Contemporani El Castell.

 

El MUPLA va ser el primer de la província de València a obtindre la Q de Qualitat per a museus atorgada per l'Institut per a la Qualitat Turística Espanyola. També han aconseguit la certificació “Safe Tourism Certified”. Segell de qualitat, impulsat pel ICTE juntament amb altres entitats, té com a objectiu la implantació de mesures preventives i de seguretat per a evitar el contagi del COVID-19.

El castell de Riba-roja està adaptat per a persones amb mobilitat reduïda.

 

 
HISTÒRIA
El castell va ser construït durant l'època islàmica, entre els segles IX al XII. Després de la conquesta cristiana, l'edifici es va transformar en la residència dels senyors de la baronia de Riba-roja. Durant l'època medieval l'edifici va patir una gran transformació a fi d'adaptar-lo a la seua nova funció de palau senyorial. Sobre la base dels murs defensius, construïts en l'època islàmica, es van afegir nous cossos, una sala amb arcs de cadirat, sitges, cups i cellers.
Després de l'expulsió morisca en el segle XVII es va iniciar un període de decadència econòmica. Aquest procés es va traduir en la demolició de la gran sala gòtica i la seua substitució per una àrea d'habitatge en dues plantes, així com la construcció d'instal·lacions vinculades a la producció vinícola. Després de l'abolició dels senyorius, la propietat del Castell passa a les mans de la Comunitat de Regants de Riba-roja. Durant el segle XX, l'edifici va ser utilitzat com a estable i magatzem agrícola.
L'Ajuntament va adquirir l'edifici en 1989, els treballs de rehabilitació es van iniciar en 2004. 

El castell de Riba-roja està adaptat per a persones amb movilitat reduïda. 
El conjunt ha quedat estructurat en tres cossos diferents que donen a un pati central.
En el cos principal es mantenen en peus dos de les torres d'origen islàmic i restes de fonaments d'una tercera.
En la planta baixa s'ha recuperat la sala voltada i l'espai de les antigues cel·les. El cos intermedi unix el principal amb el secundari. Ací es pot observar restes d'un antic celler de l'època medieval. 
En la planta alta destaca la sala Noble, en la qual s'han protegit la guixeria i pintures murals. Una sala amb dues finestres gòtiques, una xicoteta capella, cuina, una escala i portes originals. En el cos secundari s'han creat dues sales obertes. En la planta baixa destaca la presència de restes arqueològiques, entre ells una sitja, cups i cellers. 
Al pati, sobre les traces dels antics murs, s'han construït l'escala. També s'ha recuperat un fragment de l'antic paviment de bitles.